fbpx

Virtuelni asistent: posao koji možete da radite od kuće, bez diplome!

Bojana Perović

Career coach & Talent Acquisition Specialist

Tabela sadržaja

Ako ste zaljubljeni u sve što je digitalno, dobro ste organizovani, odani, proaktivni i posvećeni – nastavite da čitate, jer ste možda pronašli posao svojih snova!

U današnjem digitalnom dobu, mogućnosti za rad od kuće su sve veće nego ikad ranije. Ne morate više biti ograničeni na tradicionalne kancelarijske poslove ili zahtjevne profesionalne diplome da biste ostvarili uspjeh u karijeri.

Postoji mnoštvo zanimljivih i dobro plaćenih poslova koji vam omogućavaju da radite od kuće i pritom ne zahtijevaju formalno obrazovanje. 

Jedan od takvih poslova je i Virtuelni asistent odnosno VA.

Možda ste već čuli za virtuelne asistente, ali da li znate šta tačno rade?

Prva stvar koju treba da znate o virtuelnim asistentima je da oni pružaju podršku poslovanju na daljinu.

Na našim prostorima posao Virtuelnog asistenta se uglavnom vezuje za upravljanje društvenim mrežama i obavljanje sličnih poslova u marketingu, iako je to samo jedan maaaali dio onoga što dobar VA treba da zna da radi.

Kao VA, vi ste desna ruka svom poslodavcu i pomažete mu u obavljanju raznih zadataka. To može uključivati upravljanje rasporedom i kalendarima, organizaciju sastanaka, pripremu prezentacija, odgovaranje na mejlove, istraživanje, upravljanje nalozima na društvenim mrežama, korisničku podršku i mnoge druge zadatke. 

Da li je lako pronaći posao kao virtuelni asistent?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od mnogo faktora – od toga koliko iskustva imate, koliko aktivno tražite posao, kakav vam je CV, koliko ste digitalno pismeni, kako ste organizovani itd.

Dobre vijesti su da je potražnja za virtuelnim asistentima u porastu. Postoji mnogo platformi i agencija koje povezuju virtuelne asistente sa poslodavcima, a takođe možete i samostalno pronalaziti klijente putem društvenih mreža i networking-a. Mogućnosti su beskrajne!

Sve više preduzetnika i kompanija shvata prednosti angažovanja virtuelnih asistenata koji im mogu pomoći da efikasnije upravljaju svojim vremenom i resursima. Ovo je posebno važno za male preduzetnike koji nemaju dovoljno sredstava da zaposle stalne radnike ili investiraju u prostor za kancelariju. Virtuelni asistenti im pružaju fleksibilnu opciju za dobijanje podrške po potrebi, bez velikih troškova.

Kako izgleda tipično radno okruženje i radno vrijeme virtuelnog asistenta?To uglavnom zavisi od individualnih preferencija i zahtjeva klijenata. Većina virtuelnih asistenata radi od kuće, koristeći svoj računar, internet i telefon kao osnovne alate za komunikaciju i rad. Možete organizovati svoje radno vrijeme prema potrebama svojih klijenata, ali se obično očekuje da budete dostupni tokom standardnog radnog vremena u vremenskoj zoni svog klijenta ili poslodavca, kako biste mogli da pružite pravovremenu podršku i odgovorite na hitne zahtjeve.Koje osobine se vrednuju za posao virtuelnog asistenta?Poslodavac koji zaposli virtuelnog asistenta mora da bude 100% siguran da je pronašao pravu osobu, jer će s njom da podijeli svoj veliki teret i povjeri joj bitne informacije.

Zato će od samog starta pratiti i najmanje detalje – to da li ste kasnili na intervju, da li ste vodili bilješke, da li ste poslali follow-up email, da li znate kako da ubacite link za sastanak u kalendar itd. Svaka najmanja greška može da vas diskvalifikuje, zato – oprez! Ako niste osoba koja brine o detaljima i veoma dobro je organizovana, ovo možda nije posao za vas.

Da biste uspešno obavljali posao virtuelnog asistenta, potrebne su vam određene vještine i osobine:

  • Pouzdanost je na vrhu top liste vještina, jer ćete imati pristup povjerljivim informacijama svog poslodavca.
  • Odlična organizacija i efikasno upravljanje vremenom – virtuelni asistenti moraju da znaju kako da se nose sa različitim zadacima i prioritizuju ih na osnovu njihove važnosti.
  • Izvrsne komunikacijske vještine, kao i jasno izražavanje ideja i sposobnost slušanja su od ključne važnosti za ovu poziciju.
  • S obzirom da je vaš rad uglavnom baziran na računarima i internetu, vrednuje se i odlično razumijevanje osnovnih softverskih alata poput Microsoft Office paketa, kao i vještine korišćenja Interneta, kalendara, softvera za upravljanje projektima kao što su Asana, Trello, Notion i drugi.

 

Posao virtuelnog asistenta zahtijeva samostalnost i sposobnost da preuzmete inicijativu. Morate biti u stanju da donosite odluke i rješavate probleme samostalno, bez stalne supervizije.OK, zvuči super.. Ali, koliko zarađuje Virtuelni asistent?Plata virtuelnog asistenta može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući iskustvo, vještine i geografsku lokaciju.

U globalnom kontekstu, prosječna plata virtuelnih asistenata je prilično konkurentna i može vam pružiti pristojan prihod – od 15-30€ po satu.

Važno je napomenuti da kao virtuelni asistent, imate mogućnost da radite za više poslodavaca istovremeno, što može povećati vašu ukupnu zaradu.

ZAKLJUČAK

Sa fleksibilnim radnim vremenom i mogućnošću rada od kuće, virtuelni asistenti su sve popularniji.

Bez potrebe za diplomom, možete pružiti podršku poslovanju na daljinu, organizovati zadatke i ostvariti pristojan prihod. Pridružite se ovom rastućem polju i započnite svoju karijeru kao virtuelni asistent tako što ćete, za početak, istražiti kurseve koje nude Udemy, Coursera, Linkedin i drugi, a zatim tražite priliku gdje možete da sve što ste naučili primijenite u praksi, pa makar bilo i “za dž” jer odnekud morate da krenete.

A ako vam je potrebno maaaalo raspetljavanje, zakažite OVDJE virtuelnu kafu sa regruterom – imamo 15min da pričamo o svemu što vas zanima! 🙂

Autor:
Bojana Perović

Ja sam Bojana i zajedno sa timom Minuta do posla već 8 godina istražujem karijeru i pišem blog o tome.

Sertifikovani sam NBI savjetnik, što bi značilo da, ako odabereš mene kao tvog mentora, uz pomoć jednostavnog upitnika mogu da zavirim u tvoj mozak, otkrijem kako obrađuješ informacije, donosiš važne odluke i kako se ponašaš na radnom mjestu.

0 0 votes
Гласање за чланке
Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Možda da pročitaš i ovo...
Koja je tvoja najveća mana
Koja je tvoja najveća mana?

Kako da odgovorite kad vam na intervjuu postave pitanje ‘Koja je Vaša najveća mana”? U ovom blogu otkrijte kako da pretvorite mane u prednosti.

Da li mi je potreban Linkedin profil?

Otkrijte zašto je LinkedIn profil neophodan za vašu karijeru, kako ga efikasno koristiti za izgradnju online reputacije i pronalaženje poslovnih prilika.

Prije nego što odeš...

...Pošalji nam virtuelnu kafu :)

Ako ti je naš sajt bio koristan i želiš da podržiš naš rad, skeniraj QR kod i časti nas virtuelnom kafom. Ili, klikni na link ispod