fbpx

Karijera na mrežama: zašto svi žele da postanu Social Media Manager?

Bojana Perović

Career coach & Talent Acquisition Specialist

Tabela sadržaja

Otkrijte #hashtag svog života – možda se u mrežama krije i vaša karijera?

Nekada davno, prije nego što su društvene mreže postojale, jedini način da ostanemo u kontaktu sa nekim bio je putem pisama. Bila su to dobra vremena, sjetiće se oni malo stariji, ali ćemo se složiti da su danas, zahvaljujući društvenim mrežama, otvorena nova radna mjesta o kojima nekada nismo ni sanjali!

Jedno od tih magičnih zanimanja je Social Media Manager ili kraće SMM – kreativni čarobnjak koji vodi brendove ka uspjehu na mrežama.

Ko je Social Media Manager (SMM)?

U digitalnoj eri, kada je prisustvo na društvenim mrežama postalo od vitalnog značaja za uspjeh poslovanja, Social Media Manager je ključna figura u izgradnji i održavanju brenda na platformama kao što su Facebook, Instagram, TikTok, Linkedin i druge.

Ovaj kreativni stručnjak spaja marketinško znanje, vještine pisanja i upravljanja zajednicom kako bi kreirao efikasne kampanje, osnažio interakciju i angažman publike (na engleskom engagement – zapamtite ovaj termin, jer je on jedan od ključnih indikatora za ovu poziciju!), i izgradio lojalnost prema brendu.

Njegova emocionalna inteligencija je ključna, jer zna da je interakcija sa publikom srce uspješne komunikacije na mrežama. Ako se pojave neki izazovi, kao što je krizni trenutak, on je tu da šarmantnim riječima smiri situaciju i odagna oblake s brenda.

Kome je sve potreban Social Media Manager?

Social Media Manager je neophodan gotovo svakoj firmi koja želi da bude vidljiva.

Namjerno neću dodati “na društvenim mrežama”, jer danas vidljivost bez njih gotovo da i ne postoji. Bez obzira na njihovu veličinu ili industriju, sve firme trebaju da budu prisutne na mrežama.

Social Media Manager je nerijetko in-house pozicija, odnosno postoji osoba u timu koja između ostalog upravlja duštvenim mrežama firme u kojoj radi.

Takođe, postoje marketing agencije koje “iznajmljuju” to jest outsource-uju svoj marketing tim drugim firmama, pa SMM može raditi u jednoj takvoj agenciji i istovremeno voditi mreže za više klijenata.

SMM može nuditi svoje usluge i kao freelancer, i uglavnom su to kratkotrajni angažmani.

Ako se vidite u ovome, znajte da je karijera u upravljanju društvenim mrežama nešto što vam nudi neograničene mogućnosti za uspjeh u digitalnom svijetu! Ipak, budite spremni na intenzivan lični i profesionalni razvoj!

Kako izgleda jedan dan u životu Social Media Managera?

Dan Social Media Managera počinje analizom prethodnih kampanja i performansi na društvenim mrežama. Na osnovu tih podataka, on planira dnevni raspored objava i kreira sadržaj koji će angažovati ciljnu publiku.

Na primjer, primjećuje da je objava o ekološki osviještenim proizvodima imala veliki doseg (reach), dok je objava o novoj kolekciji brenda izazvala manje interesovanje. Odlučuje da iskoristi taj podatak za današnji raspored objava.

Danas je možda odlučio da se fokusira na Instagram Stories i smišlja kviz koji će publiku uključiti u interakciju. Pitanje glasi: “Koji je tvoj omiljeni ekološki proizvod iz naše kolekcije?” i pruža tri odgovora. Time ne samo da podstiče angažman, već i dobija korisne informacije o tome šta publika najviše voli.

U toku dana, trudi se da blagovremeno odgovara na komentare i poruke pratilaca, održava interakciju i gradi odnose s publikom. Kada jedan pratilac postavlja pitanje o ekološkim inicijativama brenda, SMM koristi ovu priliku da objasni sve korake koje brend preduzima kako bi bio što održiviji i odgovoran prema okolini. Ovakva transparentnost osvaja simpatije pratilaca i gradi povjerenje prema brendu.

U međuvremenu, prati trendove u industriji, istražuje konkurenciju i analizira analitiku kako bi prilagodio strategiju i postigao bolje rezultate. Dobar SMM zna da njegovi pratioci vole da budu u toku sa najnovijim zbivanjima, pa priprema materijal o aktuelnim temama koji će odjeknuti među publikom.

Koje vještine su potrebne za posao u upravljanju društvenim mrežama?

Karijera Social Media Managera zahtijeva širok spektar vještina, a ovo su samo neke od njih:

  • Napredno poznavanje društvenih mreža i njihovih algoritama
  • Izvrsno pisanje i komunikacijske vještine
  • Kreativnost i sposobnost kreiranja vizualno privlačnog sadržaja
  • Analitičke vještine za praćenje performansi i prilagođavanje strategije.
  • Sposobnost upravljanja vremenom i multitasking
  • Emocionalna inteligencija za odgovaranje na komentare i upravljanje krizama na mrežama
  • Poznavanje engleskog jezika je izuzetno važno za ovu kao i za mnoge druge digitalne pozicije, posebno za one koji sarađuju sa internacionalnim brendovima, zbog količine svježeg materijala dostupnog na engleskom jeziku.

 

Pored navedenih vještina, za karijeru Social Media Managera takođe su neophodne i određene tehničke vještine:

  • Sposobnost kreiranja vizuelno atraktivnog sadržaja, uključujući fotografije i video materijale, poboljšava kvalitet objava na društvenim mrežama.
  • Poznavanje i iskustvo sa raznim platformama kao što su Hootsuite, Buffer ili Sprout Social omogućavaju vam bolje planiranje i upravljanje sadržajem.
  • Razumijevanje osnova dizajna i alata kao što su Adobe Photoshop, Canva ili Adobe Illustrator veliki su plus, i pomoći će vam da kreirate profesionalan i privlačan vizualni identitet za brend, kako svoj lični, tako i brend svog klijenta.
  • Razumijevanje osnova optimizacije za pretraživače (SEO) omogućava vam da vaš sadržaj bude bolje rangiran i dostupan ciljnoj publici.
  • Poznavanje alata kao što su Google Analytics i Facebook Insights pomoći će vam u praćenju performansi kampanja i dobijanju vrijednih uvida o ponašanju vaše publike.
  • Razumijevanje osnova digitalnog oglašavanja, kao što su Facebook Ads i Google Ads, pomoći će vam da kreirate ciljane reklamne kampanje koje će povećati angažman i prodaju.

 

Sposobnost da razumijete i koristite različite online platforme, alate i softvere za upravljanje projektima, vremenom, komunikacijom ključna je za efikasno upravljanje društvenim mrežama i stvaranje uspješnih kampanja.

O nekim od tih alata pisali smo u 2 navrata na našem Instagram nalogu, pa ih čekirajte OVDJE i OVDJE.

Kako započeti karijeru i gdje tražiti posao kao Social Media Manager?

Evo nekoliko praktičnih ideja gdje možete tražiti posao kao Social Media Manager – početnik:

  • Iskoristite svoje znanje u vezi sa upravljanju mrežama i iskoristite moć društvenih mreža za promociju svojih vještina. Kreirajte zanimljiv i kreativan sadržaj na svojim profilima kako biste privukli pažnju potencijalnih poslodavaca. Dokažite na ličnom primjeru da ono što radite – funkcioniše!
  • Freelance platforme poput Upwork, Fiverr ili Freelancer. Ovdje možete pronaći projekte za upravljanje društvenim mrežama za različite klijente i stvoriti svoj portfolio.
  • Kreirajte privlačan LinkedIn profil i istaknite svoje vještine i iskustvo u upravljanju društvenim mrežama. Povežite se sa profesionalcima i potencijalnim mentorima od kojih možete da učite, i pridružite se grupama koje se bave digitalnim marketingom.
  • Ponudite svoje usluge upravljanja društvenim mrežama firmama, neprofitnim organizacijama ili malim lokalnim biznisima kako biste stekli iskustvo i reference, pa čak i po cijenu da ne budete plaćeni za to. Praktična primjena je najbolji način da nešto naučite, pa gledajte na to kao na investiciju u svoju karijeru, koju ne plaćate novcem već svojim vremenom!
  • Registrujte se na online poslovne direktorijume i servise poput Google My Business, Yelp i Bing Places kako bi vas klijenti mogli pronaći kada traže Social Media Managera.
  • Šaljite otvorene aplikacije, pa čak i ako nema oglašenog radnog mjesta! Na primjer, snimili ste kompaniju koja vam je interesantna ali mislite da je njihov Instagram profil truo i da im treba pomoć. Napišite dobro motivaciono pismo i pošaljite im otvorenu aplikaciju, ističući svoje vještine i entuzijazam za ovu karijeru.
  • Napravite lični web sajt. Ozbiljna sam! Ne morate da znate kako, postoje ljudi koji će vam to uraditi bez da vam traže bubreg zauzvrat. A ako baš želite to sami da uradite, na Udemy ćete naći neke brze kurseve o tome kako da postavite svoj wordpress sajt, mada dosta tutorijala ima i na YouTube.

 

Znam da započinjanje karijere kao Social Media Manager može biti izazovno, ali ako ste uporni i dovoljno kreativni, uz dobar CV i motivaciono pismo, portfolio ili ponudu možete sebi otvoriti put ka uspješnoj karijeri u digitalnom svijetu društvenih mreža.

A ako još nemaš potrebno znanje i iskustvo kao Social Media Manager?

Jedan od najboljih kurseva za digitalni marketing na našim prostorima trenutno je Masterbox, i mislim da svako ko se bavi marketingom ili preduzetništvom treba sebi da priušti ovo zadovoljstvo jer nema teme koja nije obrađena.

Lično mu se stalno vraćam. Ogromna vrijednost za malo novca.

Takođe, tu su UdemyCourseraAlisonedX i druge.

Predlažem i da pratite uspješne influensere iz te oblasti, kao i relevantne hashtagove na instagramu kao što su #socialmedia , #socialmediamanager , #smm , #digitalmarketing i druge.

Koliko se kreće zarada Social Media Managera?

U prosjeku, a prema nezvaničnim informacijama koje smo prikupili kroz naše konekcije, početnik u upravljanju mrežama zarađuje od 500-800€ u manjim firmama, dok oni iskusniji imaju zaradu od 1000 do 2000€. Seniori mogu zarađivati i do 4000€ do 6000€ mjesečno ako rade za veće kompanije ili poznate brendove.

Ako se odlučite za freelancing, kao početnik možete da zarađujete od 10-20€ po satu, a sa iskustvom naravno povećavati satnicu i do 50€, ili više. Zavisi od vas samih, i koliko sebi dopustite da napredujete u ovom poslu!

Zaključak za SMM

I, dok se sjećamo vremena kada su društvene mreže bile samo naučna fantastika, danas je izgradnja karijere na njima postala jedna od najatraktivnijih i najbolje plaćenih.

Uzmite svoju maštu, analitiku i komunikacijske vještine i krenite u osvajanje društvenih mreža! Treba vam entuzijazam, hrabrost i spremnost da se prilagodite izazovima i trendovima koji će doći.

Zapamtite, budućnost je digitalna, a vaša prilika da izgradite brendove i stvarate nezaboravne kampanje je – neprocjenjiva!

Pa, što čekate? Uskočite u svijet Social Media Managera i osvojite srca i lajkove publike, post po post, hashtag po hashtag!

Autor:
Bojana Perović

Ja sam Bojana i zajedno sa timom Minuta do posla već 8 godina istražujem karijeru i pišem blog o tome.

Sertifikovani sam NBI savjetnik, što bi značilo da, ako odabereš mene kao tvog mentora, uz pomoć jednostavnog upitnika mogu da zavirim u tvoj mozak, otkrijem kako obrađuješ informacije, donosiš važne odluke i kako se ponašaš na radnom mjestu.

0 0 votes
Гласање за чланке
Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Možda da pročitaš i ovo...
Koja je tvoja najveća mana
Koja je tvoja najveća mana?

Kako da odgovorite kad vam na intervjuu postave pitanje ‘Koja je Vaša najveća mana”? U ovom blogu otkrijte kako da pretvorite mane u prednosti.

Da li mi je potreban Linkedin profil?

Otkrijte zašto je LinkedIn profil neophodan za vašu karijeru, kako ga efikasno koristiti za izgradnju online reputacije i pronalaženje poslovnih prilika.

Prije nego što odeš...

...Pošalji nam virtuelnu kafu :)

Ako ti je naš sajt bio koristan i želiš da podržiš naš rad, skeniraj QR kod i časti nas virtuelnom kafom. Ili, klikni na link ispod