fbpx

Copywriter: majstor pisanja koji donosi prodaju

Bojana Perović

Career coach & Talent Acquisition Specialist

Tabela sadržaja

Ako vjerujete u moć riječi i želite da osvojite svijet snažnim, efektnim prodajnim naslovima, karijera u kopirajtingu je možda za vas!

Jeste li ikada bili fascinirani moćnim reklamama ili natpisima koji tako mnogo kažu u toliko malo teksta? Jeste li se zapitali kako su ti tekstovi nastali, si ko je osoba koja stoji iza njih?

Ako ste od onih koji vole pisanje i žele da iskoriste svoje riječi da bi stvarali uticajne poruke, možda je vrijeme da saznate više o karijeri kopirajtera (engl. Copywriter).

Šta to radi kopirajter?

Kopirajter je onaj tajanstveni kreativac koji stoji iza najsnažnijih reklamnih slogana, tekstova na web stranicama, bilborda koji se pamte. Njegova uloga je da koristi moć riječi kako bi privukli pažnju ciljne publike i prenijeli poruku koja će inspirisati, uvjeriti ili motivisati. Svaki put kada vidite reklamu koja vas nasmije, pokrene ili zamisli, velika je šansa da je iza nje stajao neki oooozbiljan kopirajter.

Osim što treba da privuče pažnju ljudi, ta poruka treba da ubijedi ljude da požele taj proizvod! Copy je zapravo vrsta teksta koji – prodaje! Zato kopirajteri koriste riječi koje će prije svega kod ljudi probuditi svijest o proizvodu ili industriji, zatim interesovanje za taj proizvod, nakon toga želju da taj proizvod posjeduju i na kraju krenu u akciju i kupe proizvod.

Ovo što sam upravo opisala je čuvena AIDA formula koju mnogi kopirajteri koriste prilikom pisanja (A-attention, I-interest, D-desire, A-action). Postoji mnogo copywriting formula, ali nijedna ne može dati vrhunske rezultate ako nemate to nešto u sebi!

Najbolji copy je kratak i efektan, a najbolje reklame su baš one koje ste zapamtili zato što su – jednostavne i razumljive! Vidite sad da su kopirajteri ljudi-čarobnjaci, pa ako odlučite da postanete kopirajter, bićete glas koji stoji iza brendova, budi emocije i pokreće akciju snagom riječi.

Kako izgleda tipično radno okruženje i – može li se lako pronaći posao?

Kopirajter nije samo pisac.

Kopirajter je i strateg koji razmišlja o tome kako da prenese poruku na najefikasniji način. On se bavi istraživanjem tržišta, analizom konkurencije i definisanjem jedinstvenog prodajnog predloga koji će privući potrošače. Zato je za kopirajtere važno da sarađuju sa dizajnerima, marketinškim stručnjacima i klijentima, kako bi stvorili jedinstvene kampanje i poruke koje će drugi pamtiti. Većina njih radi u marketing agencijama, u marketing timovima velikih kompanija, ili kao freelanceri. Oni imaju priliku da rade na različitim projektima, za različite klijente, što čini njihov rad izazovnim i raznovrsnim.

Dobra vijest je da je tržište kopirajtera vrlo živo i pruža mnoge mogućnosti. U eri digitalnog oglašavanja, content marketinga i sve bržeg razvoja vještačke inteligencije, sve veći broj kompanija prepoznaje važnost kvalitetnog pisanja za privlačenje i angažovanje svoje publike. To znači da su kopirajteri (uz Content Writere) vrlo traženi. Kopirajteri koji se ističu svojom kreativnošću i sposobnošću da stvaraju značajne rezultate mogu imati sjajne mogućnosti za napredovanje u karijeri. Mogu postati senior kopirajteri, kreativni direktori ili čak osnovati sopstvenu marketing agenciju.

Kakvo je radno vrijeme?

Kada je riječ o radnom vremenu, kopirajteri često imaju fleksibilnost da organizuju svoje vrijeme kako im odgovara. Neki projekti mogu zahtijevati dodatne sate rada, posebno prije rokova ili lansiranja kampanja, ali u većini slučajeva kopirajteri mogu uskladiti svoje radno vrijeme sa svojim stilom života, što ovaj posao čini dodatno uzbudljivim!

Koje vještine trebate da izgradite?

Iako nije potrebno da imate formalno obrazovanje u oblasti pisanja da biste postali kopirajter, određene kvalifikacije vam mogu pomoći da izgradite svoju karijeru i uspješno se takmičite na tržištu. Evo nekoliko kvalifikacija koje bi mogle biti od koristi:

  • Diploma u komunikacijama, marketingu, engleskom jeziku ili sličnoj oblasti
  • Kursevi pisanja ili copywriting-a
  • Iskustvo u pisanju, kao što su blogovi, članci, oglasi itd.
  • Razumijevanje osnova marketinga i prodaje

Šta vam je potrebno da se dodatno istaknete:

  • Izražajnost i kreativnost: Biti kopirajter znači biti maštovit i imati sposobnost prenošenja poruke na originalan i zanimljiv način. Pri tome, out-of-the-box pristup se veoma vrednuje, i orijentisanost ka idejama.
  • Pismenost: Kopirajteri moraju imati oko za detalje i raspolagati izvanrednim znanjem jezika kojim pišu. Pravopis i stil su od vitalnog značaja za izgradnju povjerenja kod klijenata i ciljne publike.
  • Istraživačke sposobnosti: Kopirajteri moraju biti u stanju da istraže i analiziraju ciljnu grupu i njene potrebe, konkurenciju i tržište kako bi kreirali uspješne kampanje.
  • Tehničke vještine, kao što su sposobnost korišćenja određenih softvera za upravljanje sadržajem, osnove kreiranje web stranica, primjena osnovnog formatiranja i drugi slični zadaci. Uz to, mnogi kopirajteri se danas (uspješno, ili ne) služe vještačkom inteligecijom, ali samo oni najbolji znaju kako da je koriste u kombinaciji sa sopstvenim idejama, bez da drugi provale da to oni nisu pisali. Sad je pravo vrijeme da naučite kako da koristite sve te alate!

 

Koliko možete da zaradite?

Pa, zavisi koliko dobro pišete 🙂

Ali, u prosjeku kopirajter početnik može da naplati svoje usluge od 15-20€ po satu, dok oni iskusni koji bukvalno razbijaju uzimaju i po 200€ po satu!

Ovo možda niste znali, ali…

…Vaš CV i motivaciono pismo su prva prilika da pokažete svoje vještine pisanja! Kako ste mislili da radite kao copywriter, ako sopstveni CV ne znate da napišete kako treba?

Linkedin profil je pravo mjesto da dokažete svoje vještine pisanja, pa ne budite stidljivi i iskoristite ga kao alat da se istaknete i pokažete svoju strast prema pisanju i oglašavanju.

Znate već – morate da pripazite na stil pisanja, gramatiku i jasnoću. Vaše pisanje treba da bude odraz vaše sposobnosti da prenesete poruku tako da impresionira poslodavca, pa nikako ne smijete koristiti ChatGPT za kreiranje ovog sadržaja, jer vas to može diskvalifikovati za ovu poziciju.

ZAKLJUČAK

Eto, otkrili ste uzbudljivi svijet kopirajtera – od kreiranja ubjedljivog sadržaja, do oblikovanja narativa o jednom brendu, njegove riječi imaju moć da inspirišu, utiču na nas i podstaknu na akciju.

Ako ste se prepoznali u ovoj karijeri, neprestano tragajte za načinima da iskoristite svoje talente, razvijete svoje vještine i usmjerite svoju kreativnost ka karijeri koja će vas svakodnevno inspirisati.

Kao inspiracija može vam poslužiti serija “Mad Men” – obećavam da vas neće ostaviti ravnodušnima!

Autor:
Bojana Perović

Ja sam Bojana i zajedno sa timom Minuta do posla već 8 godina istražujem karijeru i pišem blog o tome.

Sertifikovani sam NBI savjetnik, što bi značilo da, ako odabereš mene kao tvog mentora, uz pomoć jednostavnog upitnika mogu da zavirim u tvoj mozak, otkrijem kako obrađuješ informacije, donosiš važne odluke i kako se ponašaš na radnom mjestu.

0 0 votes
Гласање за чланке
Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Možda da pročitaš i ovo...
Koja je tvoja najveća mana
Koja je tvoja najveća mana?

Kako da odgovorite kad vam na intervjuu postave pitanje ‘Koja je Vaša najveća mana”? U ovom blogu otkrijte kako da pretvorite mane u prednosti.

Da li mi je potreban Linkedin profil?

Otkrijte zašto je LinkedIn profil neophodan za vašu karijeru, kako ga efikasno koristiti za izgradnju online reputacije i pronalaženje poslovnih prilika.

Prije nego što odeš...

...Pošalji nam virtuelnu kafu :)

Ako ti je naš sajt bio koristan i želiš da podržiš naš rad, skeniraj QR kod i časti nas virtuelnom kafom. Ili, klikni na link ispod