fbpx

Ko je Scrum Master i zašto je potreban baš svakom preduzeću?

Bojana Perović

Career coach & Talent Acquisition Specialist

Tabela sadržaja

Ako vam upravljanje timovima, procesima i vremenom ide od ruke, Scrum Master pozicija je možda prava za vas! 

Ako već neko vrijeme plovite u uzburkanim vodama upravljanja projektima, nema šanse da niste čuli za Scrum i uopšteno za agilnu metodologiju upravljanja projektima. A ako ste novajlija, koji je spreman da usmjerava timove ka uspjehu, onda je vrijeme da saznate više o Scrum-u.

Scrum predstavlja agilni okvir koji pomaže timovima da bolje rade zajedno na projektu razvoja softvera ili nekog proizvoda. 

U Scrum-u nije sve unaprijed isplanirano, već se prave mali koraci nakon kojih se napravi pauza i sagleda cijeli proces. Primijetili smo da se veeelika većina naših klijenata preusmjerava upravo na Scrum, i to sa različitih pozicija (imali smo regrutere, bankare, fitness trenere i koučeve), pa smo se zainteresovali da i sami saznamo više i odlučili da baš ovo bude prvi tekst u seriji blog postova o zanimljivim karijerama i poslovima koje možete da radite od kuće.

Ali prije nego što se otisnemo na putovanje…

…vratimo se u davnu 1986. godinu (Scrum je star koliko i ja – nevjerica!!!). 

Hirotaka Takeuchi i Ikujiro Nonaka, dvojica hrabrih istraživača, željeli su da pronađu bolji način za razvoj proizvoda. Započeli su svoju misiju i napisali članak pod nazivom “The New New Product Development Game”. U tom članku, Takeuchi i Nonaka su povezali koncepte timskog rada i kohezije iz ragbija (!?) sa procesom razvoja softvera. Scrum je postao ključni dio tog procesa. 

I tako, svijet je dobio novu metaforu za upravljanje projektima.

Šta je to što Scrum master radi?

Zamislite da ste dio tima koji gradi kućicu od lego kockica. 

Svi ste vi talentovani graditelji, i imate ideje kako da kućica bude najbolja moguća. 

Ali, kako biste sve te ideje pretvorili u stvarnost, treba vam neko ko će biti vođa tima i osigurati da sve ide glatko.

Tu na scenu dolazi Scrum Master – kapetan vašeg lego tima. Njegov posao je da se pobrine da svi radite zajedno kao dobro podmazana mašina.

On je stručnjak za sve lego kockice i vodi računa o tome da imate sve što vam treba za izgradnju kućice – kockice, alate i crteže. 

On je tu da vam pomogne da napravite plan kako da gradite kućicu korak po korak i otkloni prepreke s vašeg puta. On se brine da timski sastanci budu organizovani i da svi članovi tima imaju priliku da iskažu svoje ideje i mišljenja.  Ali najvažnije od svega, Scrum Master želi da svi članovi tima budu sretni i da se zabavljaju dok grade kućicu.

Znači, Scrum Master je ona osoba u timu koja mu omogućava da radi besprijekorno, prilagođava se i neprestano napreduje. On obučava timove o agilnim principima, uklanja prepreke koje ometaju napredak, olakšava dnevne sastanke i planiranje iteracija, podstičući kulturu samoorganizacije i kontinuiranog učenja. Ako ste se dosad pronašli, možda bi trebalo da naučite više o Scrumu!

Uloge u Scrumu

Važno je napomenuti da Scrum Master nikada ne donosi sve odluke samostalno, jer bi to samo odmoglo timu. Uz njega, tu su i Product Owner, kao i razvojni tim.

O poziciji Product Ownera pisaćemo nekom drugom prilikom, ali je za sada dovoljno da znate da on ima zadatak da predvidi potrebe klijenta i bude most između razvojnog tima i klijenta. On takođe procjenjuje napredak u različitim fazama i ima moć da prekine razvoj faze. 

Sve tri uloge su neophodne za uspjeh Scrum metodologije i efikasno vođenje projekta.

Da li ću kao Scrum Master moći da pronađem posao?

Tržište je naprosto gladno za Scrum Masterima!

Gotovo da ne postoji savremena kompanija koja broji 20 i više zaposlenih, a da u svom timu nema Scrum Master-a. Super vijesti su da ova uloga nije ograničena samo na IT industriju, jer mnoge organizacije iz različitih sektora prihvataju agilne metodologije, a za vas to znači da su šanse za posao izuzetno obećavajuće.

Očekuje se da će agilne pozicije nastaviti da se razvijaju, što vam pruža mogućnosti za raznoliku karijeru i napredovanje. Već zvuči obećavajuće…

Koje su to vještine koje kao Scrum Master moram da posjedujem?Da biste napredovali kao Scrum Master, raznovrstan skup vještina i ličnih osobina je ključan.

Odlične vještine komunikacije i facilitacije će vam pomoći da efikasno vodite timove i promovišete saradnju. Trebaće vam duboko razumijevanje agilnih principa i okvira, kao i sposobnost da ih primijenite u stvarnom svijetu. Pored toga, snažne vještine rješavanja problema, pregovaranja i rješavanja konflikata će vam omogućiti da se krećete kroz izazove koji se javljaju unutar tima.

Evo još nekih osobina: 

  1. Organizacija – Scrum Masteri su majstori organizacije, i osiguravaju da svi timovi i zadaci budu jasno definisani i da svi članovi tima znaju svoje uloge i zadatke.
  2. Liderske vještine – Scrum masteri su vođe bez formalne hijerarhije. Oni inspirišu i motivišu tim da dostigne svoje ciljeve. Kroz vođstvo primjerom, oni pokazuju kako se tim može uspješno nositi s izazovima i prevazići prepreke.
  3. Fleksibilnost – Scrum Masteri su spremni na promjene, otvoreni za nove ideje i uvijek traže načine da poboljšaju rad tima. Fleksibilnost i prilagodljivost su ključni za uspjeh u dinamičnom okruženju projekata.
  4. Empatija – Scrum Masteri su osjetljivi na potrebe i osjećaje članova tim, što pomaže timu da ostvari pun potencijal.
  5. Kontinuirano učenje – Scrum masteri su uvijek u potrazi za novim znanjima i vještinama. Oni se neprestano usavršavaju i prate najnovije trendove u agilnom upravljanju projektima. Njihova želja za učenjem omogućava im da budu uvijek korak ispred svih!

 

Sve su ovo bitne osobine koje Scrum Master može (i treba) da unese u svoj CV.

U kakvom radnom okruženju Scrum Master najbolje funkcioniše?Radno okruženje Scrum Mastera može varirati u zavisnosti od industrije i organizacije. Možete raditi u tradicionalnim kancelarijama ili co-working prostorima. Isto tako, možete raditi i na daljinu, odnosno od kuće. Bitno je da se podstiče otvorena komunikacija i transparentnost.

Radno vrijeme obično prati standardne radne sate, ali agilna priroda posla zahtijeva fleksibilnost i prilagođavanje potrebama tima. Ponekad se mogu pojaviti stresori usled upravljanja očekivanjima i održavanja dinamike tima.

Koliko zarađuje Scrum Master?

Junior Scrum Master može očekivati zaradu od 800-1000€ a prosječna zarada iskusnog Scrum Mastera pod našim podnebljem se kreće od 1200-1500€. Naravno, ima i onih kompanija koje su spremne da investiraju i do 2000€ u kvalitetnog Scrum Mastera.

Sa druge strane, ako planirate da freelance-ujete za inostrane poslodavce, te zarade se mogu kretati i više, odnosno od 20-50€ po satu.

ZAKLJUČAK

Putovanje Scrum Mastera pruža iznenađenja, prilike za rast i uticaj. Bez obzira na industriju u kojoj se nalazite, agilnost je ključna za uspjeh. Od IT-a do marketinga, agilne metodologije mogu transformisati način na koji radimo. Zaplovite ka uspjehu i postanite visoko cijenjen Scrum Master!

Autor:
Bojana Perović

Ja sam Bojana i zajedno sa timom Minuta do posla već 8 godina istražujem karijeru i pišem blog o tome.

Sertifikovani sam NBI savjetnik, što bi značilo da, ako odabereš mene kao tvog mentora, uz pomoć jednostavnog upitnika mogu da zavirim u tvoj mozak, otkrijem kako obrađuješ informacije, donosiš važne odluke i kako se ponašaš na radnom mjestu.

0 0 votes
Гласање за чланке
Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Možda da pročitaš i ovo...
Koja je tvoja najveća mana
Koja je tvoja najveća mana?

Kako da odgovorite kad vam na intervjuu postave pitanje ‘Koja je Vaša najveća mana”? U ovom blogu otkrijte kako da pretvorite mane u prednosti.

Da li mi je potreban Linkedin profil?

Otkrijte zašto je LinkedIn profil neophodan za vašu karijeru, kako ga efikasno koristiti za izgradnju online reputacije i pronalaženje poslovnih prilika.

Prije nego što odeš...

...Pošalji nam virtuelnu kafu :)

Ako ti je naš sajt bio koristan i želiš da podržiš naš rad, skeniraj QR kod i časti nas virtuelnom kafom. Ili, klikni na link ispod