fbpx

Crna ista kandidata i kako da završiš na njoj?

Bojana Perović

Career coach & Talent Acquisition Specialist

Crna ista kandidata i kako da završiš na njoj?
Tabela sadržaja

Šta ćeš uraditi kada, recimo, u restoranu dobiješ hranu koja nije svježa, ili se ne osjećaš najprijatnije zbog loše usluge osoblja?

Normalno je da ćeš poželjeti da se takvo iskustvo više nikad ne ponovi, i više nećeš dolaziti u taj restoran. Drugim riječima, prekrižićeš ga, odnosno staviti na “crnu listu”.

Nešto slično se dešava i prilikom zapošljavanja. Regruteri su često svjedoci neprijatnim iskustvima sa kandidatima, i ta iskustva žele da izbjegnu u budućnosti iz više razloga.

Danas pričamo o čuvenoj crnoj listi kandidata, tajnom spisku kojeg regruteri kriju kao zmija noge.

Šta je crna lista kandidata?

Crna lista je spisak kandidata sa kojima je agencija ili kompanija u prošlosti imala određeno loše iskustvo, i ne preporučuje ih za dalje zaposlenje.

Dva su glavna razloga zbog kojih kandidati završavaju na ovakvim listama:

  1. Čine da regruter ispadne smiješan pred klijentom ili šefom, jer ih nije dobro procijenio i predvidio potencijalne rizike.  
  2. Troše tuđe vrijeme bespotrebno, i bez imalo sažaljenja. A vrijeme nam je svima danas dragocjeno..

Kako se regruteri između sebe uglavnom poznaju ili se kreću u sličnim krugovima i online zajednicama, vrlo je moguće da će jedni drugima preporučiti dobre kandidate, ali isto tako i upozoriti ih na one loše. 

Kako najlakše da završiš na crnoj listi kandidata?

1. Zakasni na razgovor za posao, ili još bolje – nemoj se uopšte pojaviti!

Ako kasniš na razgovor za posao duže od 5 minuta, ostavljaš regrutera na čekanju (što niko ne voli, pa ni ti), a uz to i prijetiš da upadneš u termin kandidatu posle tebe. 

Kašnjenje govori o tome da ne upravljaš dobro svojim vremenom, zaposlenje ti nije prioritet, ne cijeniš tuđe vrijeme, nisi dovoljno zreo i/ili profesionalan. Smiješi ti se crna lista…

Jednom mi se čak desilo da je kandidat kasnio na razgovor za posao zakazan za 11h, i pojavio se gotovo u pidžami, neispavan i vidno umoran, pod izgovorom da je imao burnu noć u gradu…

Ako vidiš da ćeš zakasniti na razgovor za posao, odmah pozovi regrutera i javi mu da nažalost nećeš moći da stigneš na vrijeme i daj opravdan razlog („umrla mi baba“ i slične laži ni slučajno ne koristi, jer ako počneš da radiš, kad-tad ćeš pomenuti babu…)

2. Malo „uljepšaj“ svoj CV

Mnoge kompanije sprovode background check odnosno provjeru referenci. Da si u startu znao da će se ovakve provjere sprovoditi, da li bi lagao u svom CV-u? 

Znaj, ako napišeš da si radio u nekoj firmi, a ispostavi se da nisi – crna lista! 

Blacklisted, druže!

Bilo kakva sitna, naizgled bezopasna laž i svako pretjerivanje u CV-u prijete da ti unište reputaciju. Poslodavac će to prije ili kasnije saznati (kao i ono za babu), pa ćeš biti u neprilici.

3. Apliciraj za isti posao preko dvije ili više agencija.

Regruter se naplaćuje od poslodavca samo onda kada uspješno posreduje pri zapošljavanju kandidata, i kada taj kandidat prođe kroz određeni probni period (tokom kojeg regruter garantuje za njega, pa se zove i garantni period).

Pokušaj da se staviš u kožu regrutera.

On svo svoje vrijeme i resurse usmjeri na tebe i tvoje zapošljavanje, da bi kasnije saznao da si se istovremeno prijavio za isti posao preko nekog drugog regrutera. 

Mi u Crnoj Gori kažemo „Ko prvi đevojci, njegova đevojka“, pa tako i provizija ide onome ko prvi uspije da zaposli kandidata. Znači da je ovaj nesrećni regruter ne samo izgubio svoje vrijeme, nego i novac za koji je unaprijed radio. 

Zašto bi opet želio da sarađuje sa tobom? Blacklisted!

Znam da sada razmišljaš da imaš puno pravo da tražiš posao na više mjesta, i to jeste skroz OK, pod uslovom da si upozorio svog regrutera da si već pokušao preko neke druge agencije ili direktno kod poslodavca.

4. Prijavljuj se za sve poslove, iako nisi kvalifikovan za njih

Samo proslijedi CV, bez uvodne poruke, bez motivacionog pisma, i uradi to kad god vidiš da je regruter oglasio neko radno mjesto.

Čestitamo – upravo si ostavio utisak osobe koja ne zna šta želi.

Crna lista.

Sledeći!

5. Potpiši ugovor ili radnu ponudu, pa onda nestani!

Ako posle razgovora za posao dobiješ ponudu za koju znaš da ne želiš da prihvatiš, jednostavno je. 

Ne prihvataj je! 

Zahvali se, kao što smo već rekli, i pristojno odbij ponudu!

Poslodavac je sada opet na samom početku, izgubio je dosta vremena, povjerenje u tebe, možda i u sposobnosti regrutera. 

Kandidat koji ne može da održi datu riječ i da ispuni svoje obaveze je neko ko je neodlučan i na kraju dana – osoba sa kojom ni regruter ni poslodavac ne žele više da rade. Blacklisted!!!

Postoje još neke situacije koje te mogu dovesti do ove tajne liste:

  • Krivično si osuđivan
  • Otvoreno koristiš opojna sredstva
  • Nisi se pojavio prvog dana na poslu (ne smijte se, događa se!)
  • Zoveš svakog Božijeg dana da provjeriš svoj status, pišeš regruteru mimo radnog vremena i u kasnim večernjim satima (bolje rečeno – ranim jutarnjim!) i ako ne odgovori u kratkom roku, bombarduješ ga na svim društvenim mrežama

Vrlo je vjerovatno da, ako si nekada uradio nešto od pomenutog, tvoje ime već blista na jednom od ovih spiskova. 

A šta ako si već na crnoj listi?

Možeš da pokušaš da ispraviš situaciju. 

Objasni da ti je žao, zamoli za još jednu priliku i pokaži da si pouzdan i profesionalan kandidat. 

Zatraži iskreni feedback o tome kako da sledeći put ne upadneš u istu zamku, i pokažeš se kao bolji kandidat na svakom sledećem intervjuu.

Ako ne znaš kako da to uradiš sam, zakaži besplatne konsultacije i vidjećemo da li naš mali tim iskusnih mentora može da ti pomogne u tome!

INSTAGRAM POST #1

5 najlakših načina da završiš na crnoj listi kandidata

Marko očajnički želi da se zaposli kod poslodavca XYZ. 

Odlučuje da kontaktira 2 agencije za zapošljavanje, kako bi njegov CV što prije stigao do poslodavca. 

Agencija “A” prva šalje Markov CV poslodavcu, i dobija kredite za tog kandidata.

Agencija “B” je ljuta, jer nije imala pojma da Marko koristi još nečiju pomoć, pa se zaklela da više neće sarađivati sa Markom koji je samo potrošio njihovo vrijeme. Marko je kod ove agencije BLACKLISED, odnosno na crnoj listi.

Ali, Marko u zadnjem momentu odlučuje da ipak prihvati kontra-ponudu svog trenutnog poslodavca i odbija ponudu kompanije XYZ. Agencija “A” je sada takođe ljuta, jer nije uspjela da isposreduje prilikom zaposlenja i ostala je praznih ruku. I ova agencija odlučuje da stavi Marka na crnu listu.

Pola godine kasnije, Marko ipak odlučuje da opet proba da se zaposli kod XYZ ali dobio je hladan tuš. Nikad nije dobio odgovor, još manje je bio pozvan na razgovor. Sada Marko piše agencijama “A” i “B” ali i tu prolazi bez odgovora.

Marko je sada u problemu, jer su ga dvije vodeće agencije ocijenile kao nepouzdanim i nepoželjnim za saradnju. 

Ovo je samo jedan od najbržih načina da završiš na crnoj listi, ostala 4 pročitaj u blogu // link in bio @minutadoposla 

INSTAGRAM POST #2

Šta ako zakasniš na razgovor za posao?

Nekada davno jedan kandidat je zakasnio na razgovor za posao zakazan za 11h, i pojavio se gotovo u pidžami, neispavan i vidno umoran.

“Tek sam se probudio”, reče… “imao sam burnu noć u gradu…”

Pogađate – nije prošao dalje…

Vidi, ako kasniš na razgovor za posao duže od 5 minuta, ostavljaš regrutera na čekanju a to niko ne voli, pa ni ti.

Uz to, prijetiš da upadneš u termin kandidatu posle tebe. 

Zar je toliko teško krenuti 10 minuta ranije?

Kašnjenje govori o tome da ne upravljaš dobro svojim vremenom, zaposlenje ti nije prioritet, ne cijeniš tuđe vrijeme, nisi dovoljno zreo i/ili profesionalan. 

Smiješi ti se crna lista…

QUICK RECOVERY: Ako vidiš da ćeš zakasniti na razgovor za posao, odmah pozovi regrutera i javi mu da nažalost nećeš moći da stigneš na vrijeme i daj opravdan razlog („umrla mi baba“ i slične laži ni slučajno ne koristi, jer ako počneš da radiš, kad-tad ćeš pomenuti babu…)

Autor:
Bojana Perović

Ja sam Bojana i zajedno sa timom Minuta do posla već 8 godina istražujem karijeru i pišem blog o tome.

Sertifikovani sam NBI savjetnik, što bi značilo da, ako odabereš mene kao tvog mentora, uz pomoć jednostavnog upitnika mogu da zavirim u tvoj mozak, otkrijem kako obrađuješ informacije, donosiš važne odluke i kako se ponašaš na radnom mjestu.

0 0 votes
Гласање за чланке
Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Možda da pročitaš i ovo...
Koja je tvoja najveća mana
Koja je tvoja najveća mana?

Kako da odgovorite kad vam na intervjuu postave pitanje ‘Koja je Vaša najveća mana”? U ovom blogu otkrijte kako da pretvorite mane u prednosti.

Da li mi je potreban Linkedin profil?

Otkrijte zašto je LinkedIn profil neophodan za vašu karijeru, kako ga efikasno koristiti za izgradnju online reputacije i pronalaženje poslovnih prilika.

Prije nego što odeš...

...Pošalji nam virtuelnu kafu :)

Ako ti je naš sajt bio koristan i želiš da podržiš naš rad, skeniraj QR kod i časti nas virtuelnom kafom. Ili, klikni na link ispod